Trapboom berekenen

De trapboom is de zijkant van een trap die de traptreden en eventuele stootborden draagt. Een trap heeft meestal twee trapbomen. Bij een houten trap is de trapboom ingefreesd zodat de treden en stootborden erin vallen. Bij metalen trappen kan het vastgezet worden door middel van treden ingelaten in de trapboom, treden op de uitgekeepte trapboom vastgemaakt en treden op klossen bevestigd. Sommige stalen trappen zijn sterk genoeg om aan één trapboom in het midden voldoende steun te hebben.

Stijghoek van de trapboom

Voor het berekenen van de trapboom is het van belang dat de hoek waarin de trapboom ligt tussen de 35.50° en 42.75° is. Trappen die in deze stijghoek gefabriceerd zijn worden als ergonomisch ervaren. Voor woningen is het gebruikelijk steilere trappen toe te passen dan in bedrijfspanden en andere openbare gebouwen.

Beloopbaarheid van de trap berekenen

Om te bepalen of een trap goed beloopbaar is wordt in de bouw doorgaans gebruik gemaakt van de zogenaamde trapformule. Deze vuistregel kan gebruikt worden ter controle of de juiste maten zijn gebruikt.

2 x optrede + 1 x aantrede = 570 tot 630 mm

Deze richtlijn komt voort uit het feit dat de gemiddelde staplengte 570 tot 630 millimeter bedraagt. De verhouding tussen optrede en aantrede dient goed te zijn, anders is de trap lastig te belopen. Als de optrede bijvoorbeeld 180 mm hoog is, ligt de lengte van de aantrede tussen de 210 en 270 mm. (570 tot 630 – 360 = 210 tot 270 mm). De aantrede moet ook lang genoeg zijn, anders kunnen de voeten niet stevig worden neergezet, wat gevaarlijk kan zijn.

Contact opnemen

Heeft u nog vragen of opmerkingen? U kunt eenvoudig contact met ons opnemen via ons formulier.

Neem contact op