Trapbegrippen

Wat is een trap?

Een trap is een constructie die uit treden bestaat en een verbinding maakt tussen twee verdiepingen, zodat het mogelijk is om doormiddel van de trap van de ene naar de andere verdieping te lopen.

Wat is een trede?

De trede of traptrede is het horizontale gedeelte je je voet op zet wanneer je op de trap loopt. We maken onderscheid in rechte en verdreven treden. Bij een rechte trede is de afmeting aan de zijkanten gelijk, dus een rechthoek. Een verdreven trede heeft een smalle en een bredere kant. De taps toelopende treden maken het mogelijk de trap te laten draaien.

Wat is de optrede?

Optrede is de gemeten hoogte tussen twee treden. We meten deze afstand van de bovenkant van de trede tot de bovenkant van de volgende trede. opeenvolgende traptreden. De maximale optrede mag voor woongebouwen volgens het bouwbesluit 175-185 mm zijn.

Wat is de aantrede?

De aantrede is de horizontale afstand tussen twee opeenvolgende traptreden. De minimale aantrede van een trap in een woning moet voldoen aan de regels uit het bouwbesluit. Dit betekent dat ze tussen de 225 tot 250 mm moeten zijn (afhankelijk van het gebruiksoppervlak en de bezettingsgraad). Gaat het niet om een trap in een woning? Dan gelden er andere regels.

Wat is de trapformule?

De trapformule is een formule voor het berekenen van een goed beloopbare trap.
2 x optrede + 1 x aantrede = 570 tot 650 mm

Wat is de stapmodulus?

De stapmodulus is de gemiddelde lengte van één stap. De trapformule is gebaseerd op het feit dat de stapmodulus 570 – 630 millimeter bedraagt. Om de trap goed beloopbaar te laten zijn moet de verhouding tussen op- en aantrede goed zijn.

  1. optrede
  2. wel
  3. aantrede
  4. voorhout
  5. achterhout
  6. wellat
  7. trapboom
  8. stootbord

Wat is een wel?

De wel is het overstek van de traptrede. De wel moet ook voldoen aan de regels uit het bouwbesluit.

Wat is een weltrede?

De weltrede is de bovenste traptrede van een trap.

Wat is de looplijn?

De looplijn is de lijn waarop de trap het veiligst en meest comfortabel kan worden belopen. Bij een rechte steektrap ligt de looplijn over de hele breedte van de traptrede. Bij een spiltrap ligt de looplijn daar waar de aantreden aan elkaar gelijk zijn, ongeveer op 2/3 van de breedte van de traptrede vanaf de spil.

Wat is een trapboom of wang?

Een trapboom is één van de twee balken van de trap waartussen de treden en de stootborden zich bevinden. Een trapboom wordt ook wel een wang genoemd en draagt als ware de traptreden. De boom aan de binnenzijde van de trap wordt de binnenboom of keepboom genoemd. Die aan de muurzijde is de buitenboom.

Wat is de spil?

Wanneer er sprake is van een draaitrap of spiltrap spreekt men van een spil, kraag of as in plaats van een binnenboom. De spil is het met midden van een ofwel de staander van de trap die een halve cirkel maakt, waaraan de treden bevestigd zijn. Een wenteltrap heeft daarentegen geen spil, deze draait rond een open ruimte.

Wat is een stootbord?

Het stootbord is het verticale vlak tussen de treden. Het stootbord sluit de trap af zodat er geen stof en vuil onder kan komen. Ook geven ze de trap stevigheid. De ruimte onder de trap wordt dan gebruikt als kastruimte. Stootborden worden vaak ietsje schuin geplaatst, zodat er meer ruimte ontstaat om de voet te plaatsen.

De traphoogte

De traphoogte mag volgens het bouwbesluit maximaal 4 meter bedragen. Is de trap hoger dan 1m dan moeten er trapleuningen worden geplaatst. Is de trap hoger dan 4 m dan moeten er tussenbordes worden geplaatst.

Wat is de trapleuning?

De trapleuning is een balk of buis aan de zijkant van de trap die ondersteuning geeft bij het traplopen. De leuning zit aan de zijde van de looplijn. aan de zijde van de looplijn. De afstand tussen de trapleuning en de trede is vast gelegd in het bouwbesluit en moet tussen 80cm en 1,00 m zijn.

Wat is een balustrade?

Een balustrade is een laag hekwerk dat mensen die zich op de trap bevinden beveiligt tegen het van de trap af vallen. Een balustrade opgebouwd uit balusters. Een balustrade met spijlen noemen we ook wel een reling. Aan de bovenkant van de balustrade zit vaak de trapleuning.

Wat is een bordes?

Een bordes is een platform bovenaan of middenin de trap. Wanneer de trap sterk van richting verandert, is een bordes een uitkomst. Ook bij hoge of lange trappen wordt vaak een bordessen geplaatst. Dit geeft de gelegenheid om even uit te rusten.

Stalen trappen van Kamphof Trappen uit Pesse

Kamphof Trappen vervaardigd trappen van staal. Het bedrijf bestaat ruim honderd jaar en is ooit begonnen als smederij en constructiebedrijf. Wij hebben ons gespecialiseerd in de fabricage van stalen en rvs trappen bestemd voor kantoor- en winkelpanden, utiliteitsbouw, industrie en particuliere woningbouw.

Contact opnemen

Heeft u nog vragen of opmerkingen? U kunt eenvoudig contact met ons opnemen via ons formulier.

Neem contact op